Yazılı Fetva

Peygamberimizin Adına Kurban Kesebilir miyim?

Sık sorulan sorulardan bir taneside Peygamberimizin Adına Kurban Kesebilir miyim? şeklindedir.

Kurban Allah’a yakınlaşmak olup bununla ilgili bir çok kurban çeşidi vardır. Bunlar Adak, Akika, Nafile, Sadaka, Şükür ve Vacip kurban gibi toplumumuz da günümüzde kestirilen kurban çeşitleridir.

Kimisi araba alır ve Allah’a şükür mahiyetinde Şükür Kurbanı, kimisi adak adar Adak kurbanı keser. Peki Peygamberimiz adına kurban kesilebilir mi?

Peygamber Efendimizin Ruhuna Kurban Hediye Etmek

Peygamber efendimiz s.a.v adına kurban kesilmesinde herhangi bir sakınca yoktur ve kurban kesilebilir. Zira peygamber efendimizin ümmeti adına kurban kestiğine dair birçok rivayetler vardır. Bu sebeple fakihler ölü de olsa başkası adına kurban kesmenin de bir ibadet olduğunu söylemişlerdir. Hatta ortaklardan birisi kurban kesmeden ölecek olsa varislerine onun adına kurbanı kesebilirler.  

Ancak birden fazla kişi bir araya gelip bir hisse alacaklar ise bunların hisseye katılmayıp ayrı olarak küçükbaş kesmeleri daha uygundur.

Peygamber Efendimiz Adına Para Toplayıp Kurban Kesilir mi?

Peygamberimizin Adına Kurban Kestirebilir miyim?
Peygamberimizin Adına Kurban Kesebilir miyim?

Peygamber Efendimiz s.a.v adına ister küçükbaş olsun isterse bir büyükbaştan bir hisse olsun farketmeksizin kurban kesilebilir. Yeterki o hususta toplanan paralar Efendimiz s.a.v adına kurban kesilmesi için verilsin. Bazen insanlar para topluyor ve topladığı parayı kendi hissesi olarak düşünüyor. Örnek 100 kişiden para toplandı ve bir büyükbaş hayvan alıncak ancak herkes bir hisse mantığıyla verirse orda sıkıntı doğar, çünkü en fazla 7 hisse sahibi olabilir ve dolayısıyla bu kurban olmaz. Kurbandaki hissedarlık en fazla 7 kişiye ulaşması gerekir.

Peki peygamberimiz adına ortak nasıl kurban kesilebilir? Niyet şu şekilde olmalıdır;

Cemaatten, insanlardan para toplandığında para veren herkesin niyeti kendi adına değil kimin adına veriliyorsa o niyetle parayı vermesi gerekir ve o niyetle kurban kesilmelidir. İsterse kişi tek başına toplar resulullah s.a.v adına kesebilir ya da kendi adına kesip sevabını hediye edebilir.

Ancak burda dikkat edilmesi gereken husus, eğer kendi adınıza kesip sevabını hediye etmek istiyorsanız burada en fazla 7 hisse sahibi olabilir, aksi durumda kurbana zarar verecektir. Dolayısıyla eğer para toplanıyorsa, parayı toplayan kimse o kişilere efendimiz s.a.v niyetine kurban keseceğiz ve niyet bu şekilde olmalı diye belirtmelidir. Direkt bu düşünceyle hareket edilmelidir.

Bu şekilde olduğunda peygamber efendimiz s.a.v adına kurban kesilmesinde bir sakınca yoktur.

Sitemizde daha önce yayınlamış olduğumuz Kaza Orucu Olan Nafile Orucu Tutabilir mi? konusunu incelemek isterseniz, ilgili linke tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu