İğne Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Sual: Oruçlu iken iğne yaptırmak orucu bozar mı?:
Cevap: Oruçlu olan bir kimsenin iğne yaptırması yani vücuduna bir şeyin bir ilacın veya bir sıvının enjekte edilmesi. Bu konuda imamlar arasında ihtilaf vardır. İmam-ı Azam rahmetullahi aleyhe göre ister ağız yoluyla isterse iğne ile bir yara açılıp oraya enjekte edilmesi gibi, vücuda bir şey giriyorsa o orucu bozar. Buna göre iğne orucu bozduğu gibi serum, vücuda bir şeyin girip tamamiyle kaybolacak şekilde örnek demir parçası, odun parçası veya bir kurşun bu şekilde girdiği zaman orucu bozar.
İmameyne, İmam-ı Ebu Yusuf, İmam-ı Muhammede göre ise orucu bozabilmesi için tabi bir menfez olması gerekir. Tabi menfezin haricinde vücuda bir şey girer ise bu orucu bozmaz. Dolayısıyla iğne orucu bozmadığı gibi, odun, çubuk gibi şeyler ise vücuda enjekte edilmek suretiyle girilecek olursa bunlarda orucu bozmaz.
Aynı bu ihtilaf kabilinden bir insanın vücuduna yara olsa, yaranın üzerine ilaç dökülse ve o yara o ilacı emse yani o sıvılık alt tarafa nüfuz edecek olsa, burada İmam-ı ebu yusuf ve İmam-ı Muhammed tab-i bir menfez olmadığı için orucun bozulmayacağını söylerken İmam-ı Azam rahmetullahi Aleyh vücuda bir şey girdiğinden dolayı vücuda bir menfaat sağlayacaktır sonuç itibari ile ilaçtır. Velevki olmasa bile buda orucun bozulacağını söylüyor.
Şafii mezhebi de aynı imamaeyn’de olduğu gibi İmam-ı Ebu Yusuf ve İmam-ı Muhammedin görüşündeki gibi orucun bozmayacağı bildirilmiştir.
Bu şekilde iğne yaptırması gerekenler var ise imkan dahilinde iftar’dan sonra ancak illaki olunması gerekiyor ve iftardan öncesi yapılması gerekiyor ise iğnenizi yaptırın ama orucu yine bozmayın çünkü imameyne göre oruç bozulmuyor. Orucunuza yine devam edersiniz ve bayramdan sonra Ebu Hanifenin ihtilafında kaçmak için bir gün kaza edilebilir. En ihtiyatlı olan bu şekildedir.
https://www.youtube.com/watch?v=Q8eurL03apA