Yazılı Fetva
Kadınların Namaz Kılarken Erkeklerden Farklı Olduğu Durumlar
Kadınlar ile Erkeklerin Namaz Kılarken Farklılıkları Nelerdir?
İbn Nüceym, el-Bahru’r Raik isimli eserinde şöyle der: Kadınlar, on hususta erkeklere aykırı davranırlar.
Kadın ve Erkekler Göre Namaz Hususundaki Farklıkları
- Kadınlar namaza başlarken ellerini omuzları hizasına kadar kaldırırlar. Erkekler ise kulakları hizasına kadar kaldırırlar.
- Kadınlar kıyamda ellerini, sağ eli sol eli üzerinde olacak şekilde göğüslerinin altına koyarlar. Erkekler ise sağ elin baş ve serçe parmağı ile sol elin bileğini kavrayıp göbeklerinin altına koyarlar.
- Kadınlar secdede karınlarını baldırlarından uzaklaştırmazlar. Erkekler ise uzaklaştırırlar.
- Kadınlar Secdede koltuk altları görünecek şekilde kollarını yanlarından uzaklaştırmazlar. Erkekler ise koltuk altının beyazı görünecek şekilde uzaklaştırırlar.
- Kadınlar teşehhüt oturuşunda ellerini, dizkapaklarını tutacak şekilde baldırları üzerine koyarlar. Erkekler ise ellerini baldırları üzerine koyarlar.
- Kadınlar teşhhütte, teverrük ederek otururlar. Erkekler ise sol ayakları üzerine otururlar ve sağ ayaklarını dikerler.
- Kadınlar rükuda parmaklarını açmazlar. Erkekler ise parmaklarını açarak dizlerini kıvırırlar.
- Kadınlar erkeklere imam olamazlar. Erkekler ise hem erkeklere hem de kadınlara imam olabilirler.
- Kadınların kendi başlarına cemaat yapmaları mekruhtur. Erkeklerin cemaat yapmaları ise vacip kuvvetinde müekket sünnettir.
- Kadınlar kendi başlarına cemaat yapacak olurlarsa imam ortalarında durur. Erkekler cemaat yaptıklarında ise imam önlerine geçer.