Yazılı Fetva

Namaz Kılmanın Faydaları Nelerdir?

Namaz, fiziksel ve zihinsel anlamda bizleri iyi hissettirir. Elbette ki namaz bunun için kılınmaz ibadet için kılınır. Ancak ibadet ederken de aslında farkında olmadan vücudumuza iyi anlamda çok fazla katkıda bulunuyoruz. İbadet etmenin yanı sıra bu açıdan da namaz kılmak oldukça değerli. Üstelik günümüzde bilgiye ulaşmanın kolaylığı sayesinde, internette “namaz nasıl kılınır” şeklinde bir arama yaparak bu güzel ibadetin bütün detaylarına kolayca hakim olabilirsiniz. Hatta namaz duaları ve namaz sureleri ile ilgili eğitici ve öğretici bir çok internet sitesi ve telefon uygulaması da mevcut. Yani namaz kılmak isteyen kişiler için yaşadığımız bu dönemde birçok kolaylık mevcut.

Namaz kılmanın fiziksel anlamda yani vücudumuza faydalarından ilki ve belki de en önemlisi hareket edilmesini sağlamasıdır. Gün geçtikçe insanların hareket etme düzeyleri eskiye nazaran çok fazla azalma göstermektedir. Bunun sonucu olarak da vücudumuzda erken yaşlardan itibaren hastalıklar oluşmaya başlıyor ve git gide insanlığın tembellik oranı artıyor. Tembellik oranı arttıkça da hareket oranı azalıyor. Bu durum kısır döngü olarak devam ediyor. Fakat ibadetlerden bir tanesi olan namazı kılan bir insan düzenli olarak 5 vakit namaz kıldığı için hareket hâlinde kalıyor. Hareket hâlinde kalmak da hastalıkları ve beraberinde gelen tembelliği ortadan kaldırıyor. Namazın bir diğer faydası, günlük hayatımızda bir düzen oluşmasını sağlıyor. Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı olmak üzere 5 vakit namaz olduğundan dolayı her namaz vakti geldiğinde günlük işleri halletmiş ve namazımızı kılmaya başlamış   oluruz. Biz insanlar bir şeyler yapabilmek için kendimize türlü sebepler, bahaneler ararız. Örneğin; sabah namazına kalktığımızda güne erken saatte başlamış oluruz ve erken saatte uyanabilmek için güzel bir sebebimiz olmuş olur.

Bir de tabi ki namazın zihinsel yani içsel faydaları da çokça mevcut. Bunlar ispatlı veya bilimsel şeyler değildir. Ancak çoğumuzun kalben hissettikleri ortak durumlardır. Olay zihin de bittiği için inancımıza bağlılığımızın düzeyi oldukça önemlidir. Namaz kılan kişilerin yüzünde nur olduğu söylenir ve gerçekten de bu insanların yüzleri ışık saçarcasına güzel olur. Belki de kalplerinde ki güzelliklerin yüzlerine yansımasıdır. Uzun zamandır, bırakmadan namazına devam eden insanlarda bazen vakit namazlarını bilerek veya bilmeyerek hatta genelde bilerek bıraktıklarında yani kılmadıklarında içsel olarak kötü hissedebilirler. Kötü hissetmek de aslında iyi bir şeydir. Çünkü demek oluyor ki; kişi namazı kılmak için kılmak değil de gerçekten kalpten isteyerek kıldığı için arasındaki fark net olarak anlaşılıyor.

Kısacası namaz kılmak insana huzur, esenlik, ferahlık verir, hareket etmeyi sağlar, düzen oluşturur, vakit kazandırır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu