Başkası Adına İstihare Yapılabilir mi?

Soru: Başkası Adına İstihare Yapılabilir mi?
Cevap: Kitaplarımızda bu meseleyi açıkça ifade eden ibarelere rastlamak zordur.
Bununla beraber El-Mevsuatu’l-Fıkhiyyetu’l-Kuveytiyye adlı eserde şöyle denilmiştir: Maliki ve Şafi mezheplerine göre istiharede niyabet yani bir başkası adına istihare yapmak caizdir.
Hanefi ve Hanbeli kitapları bu konuya değinmemişlerdir.
Kitaplarımızın bu semeleye açıkça değinmemeleri bunun caiz olmadığını göstermez. Zira caiz olmadığını ifade eden ibareler de yoktur.
Müslim’in rivayet etmiş olduğu bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyuruyor:
Cabir’den şöylee rivayet edildi: Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ”…Sizden biriniz (din) kardeşine faydalı olmaya güç yetirebiliyorsa ona fayda sağlasın”
İstihare yapmayı bilmeyen kişi yerine, bilen birinin istihare yapması, hiç şüphesiz hadis-i şerifte teşvik edilen din kardeşine menfaatli olmanın kapsamındadır.